jeroen@jebawebdesign.nl +31 6 8316 8380

Webapplicaties

Een korte beschrijving; wat zijn webapplicaties?

Een webapplicatie, ook wel web-based application of Webapp, is te vergelijken met een programma dat is ontworpen op basis van een interactieve website. Dergelijke online software werken met een centrale database en gegevensopslag. De webapplicaties zijn via een online verbinding overal ter wereld benaderbaar en kunnen tegelijkertijd gebruikt worden. Vaak zijn dergelijke webapps relatief eenvoudig te bouwen vanuit een bestaand framework zoals Laravel of WordPress.

Om de webapplicatie te kunnen gebruiken is alleen een webbrowser en werkende internetverbinding noodzakelijk. Vaak zijn gebruikers genoodzaakt zich te authentiseren d.m.v. een inlogmodule. Bij het gebruik van webapplicaties wordt informatie opgevraagd vanaf een webserver met behulp van een database, waarop vervolgens lokaal bewerkingen kunnen worden doorgevoerd welke uiteindelijk worden opgeslagen (geüpload terug naar de server of database). Deze informatie wordt vervolgens verwerkt door de server, bijvoorbeeld door mutaties aan te brengen in de achterliggende database.

Webapplicaties kunnen sterk uiteenlopende doeleinden hebben. Een bekend soort webapplicatie is een CMS (contentmanagementsysteem), waarmee de inhoud van websites kan worden gewijzigd en beheerd. Maar webapplicaties kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor e-mail, administratiesoftware, ordersystemen, online agendabeheer, betaalomgevingen, etc.

Webapps worden bij ons gebouwd met oog op gebruiksvriendelijkheid, snelheid en maximale functionaliteit. Dit doen we steeds met oog op de mogelijkheid om eenvoudig de app op een later tijdstip uit te breiden.

Top